A legszebb fák kisebb kertekbe

Eddigi tapasztalataim alapján a kiskertek telepítésekor sokszor elkövetik azt a hibát, hogy a kert méretéhez képest túl nagyra növő fát ültetnek be. A fák veszítenek szépségükből ha elérve a végleges méretet szűk lesz a hely, pláne akkor a hely szűke miatt miatt még csonkolják őket. Ezért most felsorolunk egy pár olyan fát amik kisméretűek, e nagyon szépek. Ezek a növények nem nőnek 6-10m -nél magasabbra.

Szomorú eperfa (Morus alba pendula)

Magasságát az oltás helye határozza meg koronája ernyőszerű talajig logó ágain szeldelt levelek találhatók.Talajba nem válogat nafényes helyet szereti minden évben erős metszést igényel. Termése ehető.

Csüngő barkafűz (Salix caprea pendula)

Talajban nem válogat de szereti a sok vizet, barkázás után erős metszést igényel.

Csüngő nyírfa(betula pendula yungii)

2-4 m magas kis ívben lehajló ágú fácska.Túl száraz talaj kivételével bárhova ültethető.

Tarka levelű fűz(Salix integra hakuro nishiki)

Sűrű vékony ágú keskenylevelű fácska.A levele széle fehér rózsaszínes napos jó vizellátású helyre ültesűk minden évbe metszést igényel.

Gömb szivarfa(Catalpa binonioides nana)

3-5m-es lapított gömb koronájú fa .Virága termése nincsen,napos mérsékelten száraz helyre ültessük ..Villanyvezetékek alatt jól elfér.

Gömb kőris (fraxinus ornus mecsek)

6m magasra növő szabályos gömb forma lombfakadás után virágzik nem igényes városi klimát is jól tűri. Nem allergén.

Gömb juhar(acer platanoides globosum )

3-5m magasra növő lapított gömb koronájú fa kihajtáskor a hajtáscsúcs barnás- vörös majd visszazöldül,szélsőséges viszonyoktól eltekíntve mindenhol jól érzi magát.

Díszcseresznye(prunus subhirtella stellata)

Terebélyes lombhullató fa rózsaszín virágai bimbóban vörösek kora tavasszal virágzik őszi lombszíne sárga napos helyre ültessük.

Csüngő díszcseresznye (prunus subhirtella pendula rubra)

Csüngő ágú fa sötét rózsaszín virágai kihajtás előtt nyílnak. Őszi lombszíne sárga.

Piroslevelű díszalma (malus royalty )

Fénylő vörös lombozatú fa sötét vörös virágai tavasz végén nyílnak vörös alma termése összel érik.

Selyem akác (Albizia)

Terebélyes lombhullató fa ernyős ágrendszerű fa válik belőle selyem rószaszínű porzószálaktól borzas díszes virágcsomói nyáron nyílnak.

Díszgalagonya(crataegus laevigata paul s scarlet)

Fényes sötétzöld levelei vannak késő tavasszal vörös virágai nyílnak.

Tűzvörös juhar(acer ginnala)

Terbélyes fa illatos krémfehér virágai kora nyáron nyílnak őszi lomszíne élénk vörös.

Napfényt szerető növények

Az alábbiakban összegyűjtöttem azokat a közvetlen napfényt szerető növényeket, amelyek csodás pompával ruházzák fel a kellő napfénnyel rendelkező kerteket. Lássuk:

Spirea

Ennek a növénynek sok fajtája van a legismertebb a fehér virágú “Wanhouttei”, amit sokan koszorú virágnak vagy menyasszony virágnak hívnak. Szép nagyra, úgy 2-3 méter magasra növő cserje, ami a napos félárnyékos helyet kedveli és jól tűri a meszet. Jó tulajdonsága, hogy nem fagy érzékeny így bátran télen is kint hagyhatjuk.

Ugyanennek a növénynek egy másik színű verziója a rózsaszín virágú “Bumalda”. Kb. 0,5-1 méter magasra nő csak meg, júliustól virágzik, levelei kihajtáskor vörössé válnak. Ez sem fagyérzékeny, közepes vízigényű és a meszet jól tűri.

Mindkettő gyönyörűen mutat parkokban és kiskertekben egyaránt.

Weigela rózsalonc

Rózsaloncokból is több féle létezik és ezek mindegyike kiválóan alkalmas kis kertekbe. Az egészen alacsonytól a 2-3 méteres magasságig nőnek meg, attól függően, hogy melyiket válasszuk. Általában a nyár elejétől egészen a nyár végéig nyílnak, fagytűrőek. Igen mutatós cserje, amit tavasszal érdemes metszeni.

Magnólia (liliomfa)

Kora tavasszal még a levelek megjelenése előtt virágba boruló fa, bokor. A savanyú talajt igényli, kivéve a fehér virágú (kobus). A növény tolerálja a meszet, fagytűrő, a méteres bokortól a több méteresig is megnő, de fontos, hogy szélvédett helyre ültessük.

Caryopteris (kékszakáll)

A hajtásokon augusztus-szeptemberben tömegesen nyíló kék virágai szépen mutatnak a kertben. A jellemzően 1m magasra növő cserje mérsékelten szárazságtűrő és lombhullató, sok napfényt és jó vízgazdálkodású talajt igényel. Fagytűrő, de tavasszal egész kicsire érdemes visszavágni.

Budleia (nyári orgona)

Lombhullató, bugás virágú és többféle színben kapható nagyon szép növény. Fagytűrő, de tápanyagban gazdag, napos helyre kell ültetni. Tavasszal ne sajnáljuk, erősen vágjuk vissza!

Calycanthus (illatos fűszercserje)

Különleges cserje szoliter növényként jól mutat, minden része illatos (jellemzően must illatú). Bordó virága júniusban-júliusban nyílik. A cserje fagytürő, de mindenképpen szélvédett helyre ültessük, és ne felejtsük el, hogy üde tápdús talajt és napot igényel.

Chaenomeles japonica (japánbirs)

1-3 méter magasságig növő cserje, fagytürő, a mészmentes üde tápdús talajba való. Kora tavasszal nyílik, piros, sárga, fehér színű virágai vannak, kiskertekben és parkokban is jól mutat mert szoliterként és sövényként is ültethető.

Lavandula (levendula):

0,5-1 méterre növő növény, rózsaszín, lila és kék virágú örökzöld növény. Szoliterként és sövényként is jól mutat, napos és jó vízelvezető képességű tápanyagban gazdag talajt kedvel Tavasszal érdemes visszavágni hogy tömött bokor maradjon.

Cytisus (zanót)

Májusban virágzó cserje, különböző színekben kapható növény, mely a  savanyú tápdús talajt kedveli. Ez is fagytűrő.

Deutzia (gyöngyvirág cserje)

1-3 méterre nővő bokros cserje. Tápdús napos helyre ültessük mert így május-júniusban nagyon szép virágokat hoz. A telt virágai az oldalhajtások végén tömött gömb alakú fejecskékben  nyílnak. Több színben kapható, finom illatú növény, amit szoliterként érdemes ültetni.

Árnyék kedvelő növények a kertbe

Számtalan növény létezik, amelyek nem kifejezetten szeretik a napfényt, ezért inkább a kert árnyékosabb zugaiba érdemes ültetni.

A következőkben megmutatom, melyek a kedvenc árnyék kedvelő növényeim, a cikk alján pedig egy képgalériában is meg lehet őket nézni.

Acer negundo ‘Flamingo’

5 méter magasra is megnövő, gyakran több törzsű kisebb fa, vagy bokor. Levelei, ahogy neve is utal rá-kissé rózsaszínűek, szélük fehér. Kertbe, parkokba szoliterként ajánljuk és mindenképp félárnyékos helyre mivel a napon a levelei károsodhatnak. A növény az üde, de tápdús talajt kedveli, jől tűri a meszes talajt. Jó azonban előre tudni, hogy lassú növekedésű.

Acer palmatum ‘Atropurpureum’

Ma Magyarországon a legtöbb faiskolában megtalálható Japán juhar fajta. Nagyon ízléses növény levelei gyönyörű vörösek, 5-7karéjosak. A növény félárnyékba érzi jól magát, mivel a napon levelei megéghetnek. Kifejezetten ajánljuk viszont kerti tavak, csobogók közelébe, mivel szereti a párás környezetet. Üde savanyú kémhatású talajban fejlődik a leginkább, így gyorsan a kertünk szép színfoltja lehet.

Aucuba japonica ‘Variegata’ (Tarka levelű babérsom)

2-3m-re növő örökzöld cserje. Szintén kifejezetten félárnyékba való kétlaki növény, ezért ha piros bogyókat szeretnénk rajta látni, kell egy termős és egy porzós is belőle. Levelei 10-20cm hosszúak vastagok bőrszerűek. A növény enyhén fagyérzékeny, savanyú talajt igényel. Metszést viszont nem igényel de ha túl burjánzik nyugodtan vágjuk vissza.

Clematis (iszalag) fajták:

A legtöbb iszalag a félárnyékos helyet kedveli  1m-től 6-10m-ig is megnöhetnek fajtától függően virágzásuk is eltérő mind időben és nagysában. Általában május júniusban nyílik de van amelyik egész októberig hozza a virágokat. Üde tápdús talajt igényelnek, tövüket takarjuk. Ha több fajtát ültetünk belőle célszerű úgy összeválogatni, hogy mindig legyen amelyik éppen virágzik.

Cornus kousa (csillagsom)

4-6m-re növő bokor, ami csodásan mutat például hortenziák és rhododendronok között. Május végén, június elején virágzik, gombvirágzatát 4 fehér múrva levél veszi körül. Amikor nyílik, szinte eltünnek zöld levelei, termése piros. Savanyú talajt igényel!

Hosta (árnyékliliom)

Dús levélzetű vonzó  megjelenésű növény ,van köztük egész kicsire és nagyra növő is, pár centistől akár 1,5m szélességűre növő is. Nyár közepén hosszú száron hozza virágait. Árnyék és nedvesség kedvelő növény, leveleik különböző színűek, alakúak, és rajzolatúak. Ez a növény is az üde tápdús talajt szereti.

Rhododendron, Azálea

Mindketten egy családhoz tartoznak a lombhullató és törpe apró levelű örökzöld fajt Azáleénak hívják. A magasra növő nagy levelű örökzöld faj pedig a Rhododendron.
Üde tápdús semleges vagy savanyú talajon nagyon szépen fejlődik, de  a meszes talajt nem tolerálja. Mindenképp árnyékba vagy félárnyékba ültessük! Általában télállóak, de vannak fagyérzékeny fajok is. Gyönyörű virágait az azáleák tavasszal hozzák, a rhododendronok pedig nyáron.

Hydrangea (hortenzia)

1-1,5méter magas gyéren ágas cserje. Széles tojásdad levelei vannak, jellemzően nyár közepén virágzik. Télálló, de lombhullató növény. Az árnyékos-félárnyékos helyet kedveli, és savanyú talajt igényel.